måndag 19 oktober 2009

Atlantis (kanske) upptäckt

Efter ett hittills femårigt marinarkeologiskt projekt tror sig nu forskare från universitetet i Nottingham och grekiska kulturdepartementets avdelning för undervattensantikviteter ha hittat den sjunkna stad som kan gett upphov till legenden om den sjunkna staden Atlantis. Det är åtminstone möjligt att den mykenska staden med namnet Pavlopetri kan vara ursprunget till myten trots att det finns andra sjunkna städer i Medelhavet.

Det finns en del som talar för det. Staden är gammal. Den var bebodd för cirka 5 000 år sedan och försvann troligen i djupet för cirka 3 200 år sedan. Det betyder att den sjönk 700-800 år innan den grekiske filosofen Plato skrev sina dialoger om kontinenten som försvann i djupet. Och det gjorde inga av de hittills kända sjunkna städerna i Medelhavet.

- Det är ingen tvekan om att detta är den äldsta sjunkna staden i världen, säger doktor Jon Hendersson assisterande professor vid den marinarkeologiska institutionen vid Nottinghams universitet.

Dessutom var staden betydande. Med moderna mått är de hittills upptäckta delarna inte så imponerande - cirka 30 000 kvadratmeter (ungefär 6 fotbollsplaner). Men staden är välplanerad. Där finns ett gatunät och rester av monumentala byggnader som antyder att staden bebotts av en förmögen och framgångsrik elit. Något som stämmer hyfsat väl in på Platos inte så smickrande beskrivning av Atlantis invånare.

Staden Pavlopetri ligger på grunt vatten i Lakonien i södra Grekland utanför staden Neapolis. Staden upptäcktes för 40 år sedan men det är först nu marinarekologin utvecklats så att en tillräckligt omfattande undersökning kunnat genomföras.




Inga kommentarer: