måndag 26 oktober 2009

Möjligt spara hälften av energin i flerbostadshus


Energiförbrukningen i flerbostadshus kan halveras visar en studie från Örebro universitet. Och det gäller så väl nya flerbostadshus som gamla. Energiförbrukningen i flerbostadshus är överraskande hög. Enligt studien ligger den 50 procent högre än för gruppbyggda småhus. Detta trots att produktionskostnaden är 30 procent högre.

Idag ligger snittet för total (värme hushållsel mm) energiförbrukning i flerbostadshus på ungefär 200 kWH per kvadratmeter. Det borde kunna sänkas till 80 till 100 kWh per kvadrtameter.

Knepen för att spara är att tänka efter före. För att spara energi måste man tänka på hur man bygger med avseende på innemiljö, energianvändning och livscykelkostnad. För att spara energi bör man undvika stora glasytor och komplicerade lösningar för värme och ventilation. Golvvärme kan till exempel vara både energislösande och trögreglerad. Man bör dessutom undvika kollektiv mätning och debitering av energi- och vattenanvändning i flerbostadshus.

– Att sänka energianvändningen är positivt både för konsumenters ekonomi och för miljön. Kostnaderna blir lägre och fler människor får råd med en bra bostad. Uppgifter finns som visar att såväl produktions- som driftkostnaderna kan sänkas med 30 procent, säger Christer Harrysson som är rapportens författare.

Läs mer i rapporten: Harrysson, Christer (2009): Variationer i energianvändning och innemiljökvalitet. Erfarenheter och rekommendationer. Örebro universitet: Studies from the school of science and technology, Nr 5, June 2009.

Inga kommentarer: