fredag 30 oktober 2009

Istället för nya läkemedel - slö evolution

Människans försvar mot många svåra sjukdomar orsakade av bakterier är antibiotika av olika slag, exempelvis penicillin. Men med tiden har dessa en tendens att bli mindre verkningsfulla eftersom bakterierna utvecklar resistens mot dem. Att de gör det är en naturlig följd av evolutionen. Slumpvisa variationer i bakteriernas gener testade mot det naturliga urvalet (i det här fallet bestående av antibiotika) leder fram till bakterier som står emot våra försök att ta ihjäl dem.

Det har visat sig vara svårt att få fram nya antibiotika i samma takt som bakterierna blir allt mer motståndskraftiga. Därför vänder nu forskare vid Göteborgs universitet på kuttingen. I stället för att öka takten i jakten på nya läkemedel vill de försöka sänka takten på bakteriernas evolution. Tanken är att detta ska ge läkemedel längre livslängd.

–Vi skapar och följer jästcellens evolution i realtid. Vi låter våra svampar utveckla resistens mot ett läkemedel, och mäter under processen hur stammarnas livsduglighet förändras. Hos vissa av stammarna sker evolutionen långsammare när en given komponent är förstörd. Dessa stammar är våra guldkorn, för då vet vi att just de komponenterna är viktiga för evolutionshastigheten, säger Jonas Warringer.

– På så sätt har vi så småningom hittat generna som reglerar evolutionen. Om vi i nästa läge kan attackera en av dessa komponenter med en substans kan vi bromsa läkemedelsresistensen, så att vi kan använda dagens läkemedel även i framtiden.

Om tio till femton år hoppas forskarna att medel som saktar ner bakteriernas evolution ska finna klar.


Inga kommentarer: