onsdag 21 oktober 2009

Svenskar mer missnöjda med skolan än äldreomsorgen

Svenska folket är mer missnöjda med skolan än med äldreomsorgen visas i en ny avhandling från Göteborgs universitet. Undersökningen är baserad på data från den nationella SOM-undersökningen som utförs av Göteborgs universitet.

Betyder då detta att äldreomsorgen är bra medan skolan är i skriande förfall? Knappast, även om just det inte är undersökt här. Förklaringen är en annan och lite överraskande. Det handlar om möjlighet till inflytande. Skola kan man välja tämligen fritt. Tillgången till äldreomsorgens tjänster är strikt kontrollerad.

- Sammantaget innebär dessa skillnader att medborgarna har större inflytande i mötet med skolan jämfört med vad de har i mötet med äldreomsorgen. Och ju högre grad av inflytande i mötet med den offentliga serviceinstitutionen, desto högre sannolikhet att man uttrycker ett eventuellt missnöje genom en politisk handling, säger Maria Solevid som står bakom avhandlingen.

Det här sambandet mellan missnöje och möjlighet till inflytande är så starkt att det överlever även vid kontroll av andra faktorer som påverkar politisk aktivitet.


- Intressant nog kvarstår det här mönstret när hänsyn tas till kända faktorer som vi vet påverkar individers politiska deltagande, till exempel utbildning, ålder och inkomst, säger Maria Solevid.


Inga kommentarer: