torsdag 29 oktober 2009

Skalbaggshonor gör själviska val

I djurvärlden är honor ofta väldigt noga med vilken, eller vilka hanar, de väljer att para sig med. Flertalet parningsförsök avvisas. Det har fått till följd att handjuren tävlar om honornas gunst på olika sätt: Ibland med våld och ibland genom att visa upp sig som ett strålande exemplar av sin art, tänk påfågelfjädrar,  dyr sportbil och liknande.

Man har försökt läsa in en evolutionär mening i honornas kräsenhet. Tanken har varit att hanarna genom att visa upp dessa kostbara tillgångar, fjädrar eller sportbilar, kunnat demonstrera sin ypperliga genitiska rikedom som möjliggjort insamlandet av dessa i praktiken onödiga prylar. Och att då välja en sådan hane skulle ge honan en avkomma med bättre chans att överleva, alltså ungar med bättre gener.

Men det är mer komplicerat än så. Forskare vid Uppsala universitet har manipulert skalbagsshonors förmåga avspisa av sina friare.  De honor som fick förbättrad förmåga att avvisa parningsförsök visade själva högre överlevnad och lade fler ägg.

- Men vår studie ger inget stöd till idén att högre förmåga att välja partner skulle leda till bättre gener. Söner var inte mer framgångsrika i konkurrensen med andra hanar, inte heller var dörrarna mer fertila, säger Alexei Maklakov, huvudförfattare till studien.

Slutsatsen är att honornas val framför allt är gynnsamt för honan själv, snarare än för deras avkomma.


Studien är publicerad i Current Biology.

Inga kommentarer: