fredag 16 oktober 2009

"Dålig" chef blir dålig chef

En chef som är osäker på sig själv är en arbetsmiljörisk. Osäkerheten är en utlösande faktor som kan göra att chefen behandlar sina anställda illa genom vredesutbrott, nedvärderande omdömen och i vissa fall  rena sabotage för att "komma åt" eller dominera den anställde. Osäkra chefer förfaller oftare än andra till dessa beteenden visar ny forskning från  universitetet i Berkely i Kalifornien.

Studien är gjord i USA där mer än en tredjedel av de anställda uppger att de utsatts för kränkningar av sina chefer. Resultaten utmanar den gängse förklaringen att det är chefernas höga ambitionsnivå och vilja att behålla sin maktposition som lett till "tuffa tag"förekommer på jobbet.

-Genom att visa när och hur makt leder till aggression är resultaten mycket viktiga eftersom kränkande arbetsledning är ett så stort problem i landet, säger Nathanael Fast biträdande professor och den som lett studien.

Studien visar också att de osäkra cheferna blev mindre aggressionsbenägna om de då och då fick höra att de gjorde ett bra jobb. Därmed blir alltså chefens chefs insats betydelsefull för att undvika att de anställda kränks.

Studien publiceras i novembernumret av Psychological Science.



Inga kommentarer: