torsdag 15 oktober 2009

Historiskt rekord i koldioxid

Så höga som koldioxidnivåerna i atmosfären är idag har de inte varit på 15 miljoner år. Det visar forskning som gjorts vid UCLA i Kalifornien. Tidigare har den främsta källan till kunskap om tidigare halter av koldioxid i atmosfären varit små bubblor av luft som fångats i den arktiska inlandsisen. Med den metoden har man kunnat skåda 800 000 år bakåt.

Men den UCLA-forskare som nu beräknat halterna för 15 miljoner år sedan har använt sig av en metod utvecklad vid universitetet i Cambridge i England. Den går ut på att man undersöker den kemsiska sammansättningen i en forntida encellig marin alg.

Det visade sig då att halterna i atmosfären då var ungefär desamma som vi genom mänsklig påverkan uppnått idag. Men jorden var på många sätt annorlunda. Medeltemperaturen var ett par grader högre och havsytan låg 20 till 40 meter högre än idag. Det fanns ingen permanent is vid polerna vilket är en förklaring till det högre vattenståndet, en annan att varmt vatten tar mer plats än kallt.

- Vi har visat att dramatiskt höjda havsnivåer har ett samband med en ökning av koldioxidnivåerna på 100 ppm - en kraftig höjning. Det här är det första beviset för att koldioxid kan kopplas till miljöförändringar iekosystem, istäcke, havsnivåer och monsunintensiet, säger Aradhna Tripati biträdande professor vid UCLA.

Koldioxidnivåerna har legat relativt stabila, mellan 180 till 300 ppm, de swenaste 800 000 åren. Med industrialismens genombrott började de att stiga kraftigt. Sedan industrialismens genombrott cirka 100 ppm.

Läs mer här.

1 kommentar:

Ulrika Hedman sa...

Vilken passande kunskap! Idag är det Blog Action Day med temat klimatförändringar, hoppas alla vet det.

Ulrika