måndag 14 december 2009

Genmodifierad bakterie käkar koldioxid och pissar biobränsle


Ett forskarlag vid Kaliforniens universitet i Los Angeles, UCLA, har lyckats få en cyanobakterie att käka koldioxid och pissa biobränsle i sådan form att det i princip bara är att koppla petriskpålarna till en pump, fylla tanken och köra iväg. Bakterien, Synechococcus elongatus, är av det släkte som vi tidigare kallade blågrön alg och som är ökänt för att orsaka otrevliga blomningar i Östersjön.

Forskarna har fått algen att producera bränsle genom genmodifiering. Bränslet, isobutanol, de små gröna rackarna släpper ifrån sig är i flytande form.  Det är mycket lämpligt som bränsle i förbränningsmotorer och ska kunna användas utan att motorerna behöver byggas om.

Metoden har två ytterligare fördelar. Den första är att bakterierna tar det koldioxid de behöver direkt ur luften- de kan alltså användas för att fånga koldioxid i miljöer där det sker förbränning och utsläpp av koldioxid. Därmed behöver man inte odla råmaterialet till biobränslet. Den andra är att den enda energi som behöver tillföras är solljus.

Metoden är ännu inte färdigutvecklad. Bland annat måste man komma på hur man ska se till att alla bakterier får tillräckligt med solljus och det kärl, eller reaktor som forskarna heller kallar det, där magin sker är inte färdigutvecklat.

Metoden beskrivs utförligare här.

Bookmark and Share

Inga kommentarer: