torsdag 3 december 2009

Ny gallringsmetod gör bioenergiguld av gallringen

Dagens svenska skgsbruk är inriktat på i huvudsak två saker: sågtimmer och massaved. Planteringar och skötselplaner utformas med de målen för ögonen. Men det kan komma att ändras när Europas behov av biobränsle pressar priserna uppåt. Gallring för biobränsle kan alltså bli ett viktigt ekonomiskt tillskott för skogsbruket. Men det kräver delvis förändrade gallrings och skötselmetoder.

En sådan är den så kallade krankorridorskörden som nu utvärderats i en doktorsavhandling vid SLU i Umeå. Metoden går kortfattat ut på att hela ungträd avverkas i smala stråk eller korridorer. Hela träden kan användas som bioenergi.

- Om man utför metoden på rätt sätt blir syns det ingen skillnad jämfört med konventionell gallring, säger Dan Bergström som skrivit avhandlingen.

Metoden öppnar för att man. även om timmer eller massaved är slutmålet odlar på ett lite annorlunda sätt. Sytftet skulle då vara att först skapa tätvuxen ungskog med stort biomasseinnehåll där man i samband med gallringen utvinner hela träd som biobränsle.

Totalt skulle detta brukningssätt kunna tillföra fem miljoner kubimeter biomassa för energiändamål i landet från nuvarande skogsareal.

Läs avhandlingen här.

Inga kommentarer: