torsdag 17 december 2009

Vänstra eller västra benet - en fråga om kultur

Hur man uttrycker rumsliga förhållanden, alltså vänster- höger, framför- bakom et cetera, är mer beroende av vilken kultur man tillhör än vad man kan tro. Det har forskare från Max Planck institutet visat. I det industrialiserade Europa utgår rumsorienteringen ifrån den egna personen. Det vill säga att en hand benämns som min vänstra hand. I andra kulturer kan den rumsliga orienteringen istället utgå från omgivningen.  I dessa är det alltså logiskt att en hand och samma hand benämns som min västra, norra, östra och södra hand beroende på hur man står.

Forskarna har testat detta genom att lära tyska barn och barn från ett nomadfolk i Norra Namibia en enkel dans där de omväxlande flyttade sina  händer till ena eller andra sidan av kroppen. Barnen fick sedan vända sig om 180 grader och bads att upprep dansen. De tyska barnen repeterade genomgående dansen så att höger vänster sekvensen såg likadan ut utifrån deras sätt att se. De namibiska barnens dans upprepades så att händerna flyttades på samma sätt som tidigare men i förhållande till omgivningen - det vill säga sett ur ett höger/vänster perspektiv var dansen helt omvänd.

- Människan sinne varierar betydligt mer mellan kulturer än vad vi vanligen tänker oss, säger Daniel Haun i institutets grupp för kognitiv antropologi. Vardagliga uppgifter som vi aldrig skulle kunna tänka oss att göra annorlunda, som att komma ihåg kroppsrörelser, utförs helt annorlunda pa andra ställen.

Helt främmande för detta sätt att relatera rörelser och minnen av hur sådana ska utföras till omgivningen är väl inte den västerländska kulturen. Den som lärt sig utförsåkning på skidor har fått lära sig att dalskidan, som växlar mellan att vara högerskida och vänsterskida, sköts på ett sätt och alla som seglat veta att riktningsangivelsen lävart och lovart växlar sida under kryssen.
Bookmark and Share

Inga kommentarer: