fredag 11 december 2009

Aktivare sjuksköterskor ger bättre akutsjukvård

Det är ofta rätt påfrestande att besöka en akutvårdmottagning. Köer och lång väntan, kanske också kombinerad med smärta och oro, gör att man nog helst ska vara rätt frisk för att våga sig in. Men det behöver inte vara så visar sjuksköterskan Åsa Muntlin i sin avhandling om vårdkvaliteten på en akuttmottagning.

Med hjälp av en enkel förändring av sjuksköterskans arbetssätt, utan extra kostnader för verksamheten, kan patienter med buksmärta få en bättre vård. Genom en strukturerad sjuksköterskebedömning där sjuksköterskan också kunde ge morfin mot smärtan, fick fler patienter smärtlindring och inom kortare tid. Patienterna skattade lägre smärta och upplevde också smärtbehandlingens kvalitet som bättre, jämfört med patienter som inte bedömdes och behandlades utifrån det nya arbetssättet.

- Ett strukturerat förbättringsarbete, utifrån både patienternas och vårdpersonalens perspektiv, och evidensbaserad vård underlättar möjligheterna att förbättra vården för patienter som söker på akutmottagning. Dessutom, våga ge smärtlindring så att patienterna får mindre ont och blir mer nöjda med vården på akutmottagningen, säger Åsa Muntlin.

Läs avhandlingen här.

Inga kommentarer: