fredag 18 december 2009

Svenska chefer anställer svenska medarbetare

Om du är född utomlands och söker jobb har du större chans att få jobbet om den chef som står för rekryteringen också är utlandsfödd. Svenska chefer föredrar nämligen att anställa svenska medarbetare visar en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU. Men gynnandet av svenska sökanden är inte resultat av främlingsfientliga åsikter bland rekryterarna.

– En förklaring är troligtvis att cheferna har fler kontakter med dem som liknar dem själva. Därigenom har de också lättare att bedöma och anställa sådana personer, säger Lena Hensvik som är en av forskarna bakom rapporten. Mönstret kan vara en bidragande orsak både till att invandrade har svårare att få jobb och till den kraftiga segregationen på arbetsmarknaden.


Ännu en tänkbar förklaring är att chefer helt enkelt har lättare att utvärdera kompetensen hos människor som påminner om dem själva. Den tesen stöds av att i de fall där de rekryteringsansvariga cheferna har haft kännedom om de sökande med utländs bakgrund så har inte infödda svenskar gynnats i rekryteringen.
Bookmark and Share

Inga kommentarer: