onsdag 16 december 2009

Vänster eller högerhänt? Det beror på hur hjärnan ser det

Du som läser detta, liksom jag som skriver detta, har nog en ganska bra uppfattning om vi är vänster eller högerhänta. Tror vi i alla fall. Verkligheten är som vanligt lite mer komplicerad visar en avhandling från Umeå universitet.


Allt hänger på hur hjärnan väljer att fördela arbetsuppgifterna. En del saker vi gör med våra händer kräver en tämligen avancerad samordning. Att krama en snöboll eller öppna en flaska till exempel. I de här fallen tror vi kanske att vi vet att vi är vänster eller högerhänta. Men hjärnan har tänkt annorlunda.  Även om händerna  till synes arbetar symmetriskt visar avhandlingen att hjärnan alltid väljer en hand som huvudaktör medan den andra får assistera.

Beteendeanalyser och neurofysiologiska tester visar att hjärnan kan välja såväl den vänstra som den högra handen som huvudaktör, även om personen är högerhänt. Valet beror på hur uppgiftens rumsliga mål formuleras i hjärnan. När vi t.ex. öppnar en flaska blir den hand som greppar skruvkorken – oavsett om det är vänster eller höger – huvudaktör eftersom dess vridkraft stämmer med uppgiftens mål, dvs. att skruva korken från flaskan snarare än att skruva flaskan från korken.
Bookmark and Share

Inga kommentarer: