fredag 4 december 2009

Internationell studie ska ge svar på om "nappflaskekemikalie" är farlig

En av världens vanligaste konstgjorda kemikalier, bisfenol A - förkortat BPA, som finns i nappflaskor, matlådor, i plasten som täcker insidan av konservburkar med mera ska nu studeras i ett forskningsprojekt där Uppsala universitet ingår.

- Vår hypotes är att BPA påverkar fettomsättningen redan vid mycket låga doser. Detta kan leda till ökad mängd bukfett som i sin tur är kopplat till högt blodtryck, störda blodfetter, samtt diabetes, och därmed till framtida hjärt-kärlsjukdom, säger Monica Lind.

Djurstudier har visat att exponering för BPA i fosterstadiet bland annat kan innebära en påverkan på beteende, reproduktion och hjärnans utveckling samt risk för fetma och cancer. Monica Lind ska försöka ta reda på om exponering för BPA bidrar till uppkomst av fetma och hjärt-kärlsjukdom.



BPA:s hälsoeffekter är omdiskuterade. De har förbjudits i nappflaskor i Kanada medan USA och EU avvaktar.

Inga kommentarer: