lördag 19 december 2009

Afrikas apor hotas av svält om klimatet blir två grader varmare


Lövätande apor i Afrika riskerar att utraderas av stigande temperaturer. Redan vid en genomsnittlig temperaturökning om två grader, vilket är det mål för maximal temperaturökning som Köpenhamnskonferensen mödosamt strävar efter, kan många aporna duka under på grund av matbrist visar en färsk studie som genomförts av forskare från Burnemouth, Rosehampton och Oxford.

En av de apor som pekas ut som befinnande sig i riskzonen är gorillorna som redan nu är hårt trängda av andra skäl.

Klimatförändringen drabbar inte alla apor lika hårt vid samma temperaturökning. De sydamerikanska aporna lär i stort sett inte påverkas alls av en temperaturökning om två grader. Stiger temperaturen med fyra grader så lär också de sydamerikanska aporna få problem. Inte på grund av matbrist utan för att de skogar de lever i slås sönder och aporna därför inte kommer att hitta lämpliga områden att bo i.

Forskarna har kommit fram till resultaten genom att analysera djurens behov av vila och jämföra det med den tid de under knappare förhållanden måste lägga på att hitta föda. Med stigande temperaturer går den budgeten inte längre ihop. Studien är publicerad på Animal Behavior. Bilden är tagen av Robin Dunbar.

Bookmark and Share

Inga kommentarer: