onsdag 16 december 2009

Får kossor tillräckligt med sömn?


Hur mycket sömn behöver en ko? Ingen vet. Men man vet att vissa kossor får betydligt mindre sömn än andra. Detta särskilt i lösdrift där kornas agerande styrs av deras position i hjorden.

- Det finns skäl att tro att kor med låg rang har särskilt svårt att sova tillräckligt, då deras låga rang innebär långa väntetider för att få tillgång till foder eller för att bli mjölkade, berättar Per Peetz Nielsen.

Man vet sedan tidigare att brist på sömn påverkar kor så pass mycket att de väljer vila före mat om de hindrats från att sova.

- Sömnbrist kan ge högre energiförbrukning och sämre immunförsvar. De två största hälsoproblemen i svensk mjölkproduktion är mastit (juverinflammation) och energibrist. Energibrist uppstår i tidig laktation när korna inte kan äta tillräckligt mycket för att täcka behovet för mjölkproduktion. Kanske kan sömnbrist vara en av orsakerna till dessa problem, menar Sigrid Agenäs.

I studien, som pågår i två år och finansieras av FORMAS, kommer kornas sömnmönster att kartläggas med hjälp av EEG (elektroencefalografi). Det innebär att den elektriska aktiviteten i hjärnan registreras. Detta har tidigare bara gjorts i en studie i Finland på kalvar, så metoden behöver anpassas och utvecklas innan den tas i bruk.


Bookmark and Share

Inga kommentarer: