torsdag 24 december 2009

Ser du inte på Kalles jul? Trendputte!!!

Va, ser du inte på Kalle Anka? Känner du dig lite unik för att du minsann inte gör som andra, för att du inte deltar i TV-tittarflocken? Glöm det! I själva verket är du en del av en trend som sedan starten av TV2 omformat TV-publiken. Nuförtiden väljer vi allt mer självständigt vad vi ska se på, när vi ska se det och på vilken kanal vi ska se det.

Det är en av de slutsatser som TV-forskaren Jakob Bjur vid Göteborgs universitet kommit fram till. Vi blir som TV-tittare alltmer unika.

Man kan säga att TV-programmen en gång bidrog till att forma nationen i och med att vi hade ett givet samtalsämne och delade de erfarenheter som TV förmedlade. Nu formar TV uttryck för individuella personligheter och vi söker oss igenom ett växande utbud för att stärka vår självbild.

Dessutom så blir vi allt mer asociala. Under den tioårsperiod han studerat har andelen personer som se på TV för sig själva ökat rejält. Det är inte heller ovanligt att man ser på TV för sig själv också då man inte är ensam hemma.

Så om du verkligen vill vara unik; gå ut till de andra och se på Kalle Ankas jul.

Känner mig helt enkelt tvungen att lägga till detta. Washington Post om den svenska "Kalletraditionen på jul. Kolla in artikeln här."

Bookmark and Share

Inga kommentarer: