torsdag 17 december 2009

MIT uppfinner hjulet - cykeln blir högteknologisk och uppkopplad

MIT (Massachusets Instute of Technology) uppfinner cykelhjulet som sitt bidrag till ansträngningarna att rädda jordens klimat. Hjulet, som kännetecknas av ett gigantisk och teknikspäckat nav, kan monteras på en vanlig standardcykel.

Hjulnavet innnehåller elektronik som lagrar rörelsaenergin från inbromsningar i ett batteri som kan användas till framdrivningen när det behövs i uppförsbackar eller om trafiken kräver en snabb fartökning. Tekniken är hämtad från Formel 1 racingen.

Dessutom kan hjulet prata med din Ipod och ge dig information om trafikstockningar, luftföroreningar med mera och hålla dig uppkopplad med dina polare på Facebook och andra sociala sajter eller läsa denna blogg när du cyklar till jobb eller skola.

- Det här är som cykling 2.0 när billig elektronik kan hjälpa oss att förbättra cyklarna och göra dem till flexibla "on-demand" system, säger Carlo Ratti vid MIT.

Presentationen av cykelhjulet sker i samarbete med Köpenhamns stad som hoppas kunna öka cyklandet.

- Vår ambition är att 50 procent av invånarna ska ta cyklen till arbete och skola. För oss är det här ett sätt att göra cyklandet mer attraktivt, säger Köpenhamns borgmästare Ritt Bjerregaard.



Bookmark and Share

Inga kommentarer: