tisdag 22 december 2009

Svenska folket positivt till viss rodjursjakt


Svenska folket är positivt till rovdjursjakt om syftet är att minska skadorna på tamdjur visar en undersökning som Statens lantbruksuniversitet (SLU) utfört. Den positiva inställningen för sådan jakt på rovdjur varierar från 72 till 81 procent i rovdjurslänen till 68 procent i Stockholms län.

Positivast till rodjursjakt är invånarna i Dalarna och Jämtland där 56 procent är positiva. Vilket kan jämföras med Stockholms län där bar 46 procent är positiva till rovdjursjakt.


Undersökningen besväras dock av en varierande svarsfrekvens. Som lägst i Botkyra där bara drygt var tredje enkät besvarades.

Siffrorna ovan ingår i delrapport två som i punktform pekar också på följande:
  • Det finns ett starkt stöd för att Sverige ska uppfylla internationella avtal om bevarande av de stora rovdjuren. Stödet är något starkare i riket och i Stockholms län jämfört med i rovdjurslänen.
  • Förtroendet för rovdjursförvaltningen är högt. Stödet för Naturvårdsverket är stabilt sedan 2004, medan stödet för länsstyrelsen ökar i flera län, däribland Norrbotten, Västernorrland och Gävleborg.
  • Många anser att den lokala nivån, företrädd av kommuner och lokalbefolkningen bör involveras i rovdjursförvaltningen, men stödet för den lokala nivån är inte lika starkt som för fem år sedan.
  • Över tid minskar stödet för intresseorganisationernas inblandning i rovdjursförvaltningen. Mest backar intresseorganisationer på bevarandesidan, medan organisationer som företräder djurägare och jägare inte förlorar lika mycket stöd.
  • Acceptansen för rovdjur som går genom tätorter, dödar husdjur eller tamdjur är låg.  
  • För att förhindra problem med rovdjur förespråkar flertalet förebyggande åtgärder såsom stängsel, olika skrämselåtgärder eller förvaltningsmärkning för att övervaka rovdjuren.
  • Det finns en hög acceptans för att flytta rovdjur som orsakar problem. Mellan 75 och 78 % anser att det är en acceptabel åtgärd.
  • I rovdjurslänen anser en majoritet att det är acceptabelt att skjuta rovdjur som orsakar problem. I Stockholm är 29 % av samma åsikt.
  • Acceptansen är lägre för jakt om den syftar till att reglera konkurrensen om det jaktbara viltet. I vissa kommuner i rovdjurslänen finns emellertid en majoritet eller stora minoriteter som även stödjer jakt för att minska konkurrensen om det jaktbara viltet.
Bookmark and Share

Inga kommentarer: