lördag 12 december 2009

Kvinnor i offentlig tjänst mer positiva till fler barn

Det har betydelse var man jobbar om man tänker på att utöka sin familj visar en studie gjord av universitetet i Oxford. Studien omfattar drygt 5000 italienska par och drygt 3000 brittiska par och visar att det är troligare att kvinnor i offentligt tjänst vill ha fler barn än att kvinnor i privat tjänst vill det. Varför då?

  • De kvinnor som jobbar i den offentliga sektorn har en bättre anställningstrygghet. Det vill säga de har ett jobb att gå till när ungen är redo för dagis.
  • Deras karriärmöjligheter hindras inte lika mycket som för systrarna i privat sektor.
  • De har lättare att anpassa sina arbetstider.

Sammantaget gör detta att de italienska kvinnorna i offentlig tjänst var 30 procent mer benägna att utöka sin familj än de i den privata sektorn. I Storbritannien var siffran +15 procent för kvinnorna i offentlig tjänst.

Den privata sektorn i Storbritannien är av undersökningen att döma rent barnfientlig. Jämför man viljan att utöka sin familj är de kvinnor som är egna företagare 40 procent mer benägna att göra det än de kvinnor som jobbar heltid i den privata sektorn.

Studien som letts av Dr Tiziana Nazio heter ‘Are Storks Striking for a Contract Renewal? Employment and childbirth decisions under changing employment, welfare and family circumstances’.


Bookmark and Share

Inga kommentarer: