onsdag 9 december 2009

Tätat ozonhål smälter Antarktis

Här är en variant på "hur man än vänder sig så...". Stoppandet av de freongaser som gröpt ur ozonlagret har varit en miljövårdens framgångssaga. Men inget gott som inte har något ont med sig. Det ozonhål som ligger över Antarktis har skyddat kontinenten från en del av den skenande växthuseffekten.

Professor John Turner vid British Antarctic Survey:
- Det resultat som förvånar mig mest är hur en mänsklig miljöpåverkan - ozonhålet-  har skyddat större delen av Antarktis  mot en annan- den globala uppvärmningen.

Visserligen har flertalet av kontinentens glaciärer minskat i omfattning, visar rapporten. Men det har blivt kallare i dess östliga del. Det beror hävdas det i rapporten att en effekt av ozonhålet och den ökade UV-strålningen är att vindmönster runt Antarktis förändrats. I korthet har luftmassan över Antarktis blivit mer isolerad varför utflödet av kall luft och inflödet av varm luft minskat. Detta har bidragit till att hålla nere temperaturförändringarna.

Trots detta har isarna i västra delen av Antarktis minskat kraftigt.

När ozonhålet över Antarktis förväntas minska till naturlig storlek om 50 till 60 år innebär det att kontinenten drabbas av den globala uppvärmningens fulla effekter. Antarktis är jordens största sötattensreservoar. Skulle allt fruset sötvatten där smälta skulle havnivån stiga med 63 meter.

Läs rapporten här.

Inga kommentarer: