torsdag 10 december 2009

Medarbetarsamtal ingen lösning för stressad på arbetsplatsen

De individuella medarbetarsamtalen borde kunna vara en plats där chefer och anställda finner en nivå för hur stress och arbetsbelastning på arbetsplatsen ska hanteras. Men så blir det ofta inte visar ett forskningsprojekt från Karlstads universitet. Också den
medarbetare som har antytt att arbetsbelastningen är för hög, glider under samtalets gång över till att i samspel med chefen bagatellisera problemen och lägga ansvaret för en eventuellt upplevd stress på sig själv eller ett krävande familjeliv.

- Normen är stark att den goda medarbetaren ska se stress som prestationshöjande och inte klaga. Det sägs till och med uttryckligen: "Trivs man inte med det får man nog hitta nåt annat.", säger Christina Olin-Scheller, som är lektor i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet.

Forskarna föreslår därför att frågor om arbetsbelastning och stress ska hanteras i mer kollektiva former eller som undersökningar där svaren kan avges anonymt.

Studien är gjord i ett tjänsteföretag. Alla anställda har fått besvara en enkät om samtalen varav åtta dessutom filmades.  Forskningen är en del av projektet Jämväxt vid Karlstads universitet. Projektet arbetar för att skapa mer jämlika villkor i arbetslivet.


Bookmark and Share

Inga kommentarer: