onsdag 23 december 2009

Vad är det som lockar i Ullared

Lågprisvaruhuset i halländska Ullared har blivit något av ett särskilt fenomen i Sverige. Nu håller en forskargrupp vid Högskolan i Borås på att granska vad det är som drar folket till varuhuset.

– Det handlar inte bara om att göra som så många andra och besöka Ullared och köpa liknande varor utan även om att synas och sticka ut. Gekås kan inte jämföras med ett högkvalitetsvaruhus som NK med är inte heller ett lågprisvaruhus, eftersom man även på Gekås kan hitta varumärken. Det är inte heller enbart shoppingen som är viktig, även köandet kan bli en unik upplevelse som skiljer sig från andra varuhus, förklarar Karin M. Ekström som är professor i företagsekonomi med inriktning mot marknadsföring och som leder forskarna i teamet.

Långt ifrån allt handlar om varor. Ullared och Varuhuset där kan utnyttjas för att förbättra livet.

– Man kan uppleva semestern som ”gratis” i och med att man tjänat på att handla billigt. I vissa familjer har det blivit tradition att göra ett Ullaredbesök, säger hon.

Ett besök i varuhuset kan också vara en aktvititet med som ger upplevelser som kanske inte kan fås någon annanstans.


– För att kundernas upplevelser av Ullaredsresan ska bli så bra som möjligt, samarbetar Gekås också med andra aktörer. Nyligen byggdes i samarbete med Vägverket och Falkenbergs kommun en ny vägbro, syftet vara att minska trafiken i samhället och ge en bättre framkomlighet för bilar och bussar. Man anordnar också tågresor med SJ Event till Ullared, där själva resan i sig har gjorts till en upplevelse, säger Daniel Hjelmgren.

Allt är dock inte frid och fröjd i Mammons tempel. Stressade, uttorkade och hungriga kunder uppges angripa varandra med såväl förolämpningar som med varor.

Bookmark and Share

2 kommentarer:

Gunnar Klasson sa...

Har varit där en gång. Förra sommaren då vi husbilssemestrade stod det plötsligt Ullared 3 på en vägskylt. Vi åkte dit för att i alla fall ha varit där. Söndag eftermiddag och ingen jätteträngsel. Kände mig omgivens av en massa "shopoholics".

Anders Jalakas sa...

Jag har inte besökt inrättningen. Tror inte jag skulle stå ut med att köa för att komma in. Känner dock folk som åker nån gång om året och köper in en årsförbrukning av olika saker. Enligt dem så bär det sig med råge även om manräknar högt på bilkostnaden. Det känns som ett rationellt beteende.