lördag 30 januari 2010

Varning! Dina vänners vänner kan göra dig fet!

Vid det här laget har väl flertalet gett upp sina nyårslöften. Så det passar bra att en amerikansk Harvardforskare i dagarna levererar den perfekta ursäkten: Det är inte ditt fel! Det är dina vänners och/eller dina vänners  vänners fel att du fortsätter gå upp vikt/röka/inte motionerar et cetera. Han uttrycker sig inte så men det är en konsekvens av vad han säger.

Det hela är svårt att tro. Åtminstone den delen som rör vänners vänner - och i än högre grad delen som gäller för personer du inte ens har indirekta vänskapsband till men som du kanske delat lokal med på bio, jobb, teater eller krog. Men sociologen Nicholas Christakis hävdar att det faktiskt fungerar så..
 
Utgångspunkten i Christakis resonemang är att människor är sociala varelser som lever i mer eller mindre täta nätverk. Det som påvekar en individ nätverket kommer också att påverka andra individer i nätverket.  Exakt hur denna påverkan sker är oklart men det finns forskning som tyder på att vi liksom andra flockdjur är genetiskt betingade att följa flocken.

- Det är lika meningsfullt att fråga en rökare varför han slutade som att fråga en enskild buffalo i en hjord varför han valde att springa åt vänster, säger Nicholas Cristakis till The Guardian.

Nicholas Cristakis och hans kollega har testat idén på ett stort datamaterial om befolkningen i Framingham, Massachusetts. Resultaten därifrån tyder på att det ligger något i tanken: Om en vän blir fet ökar sannolikheten att jag blir det med 57 procent. Är det  en vän till en vän som lägger på sig ökar risken med 20 procent. En rökande vän ökar sannolikheten att jag ska börja med 36 procent.

Forskningen har fått kritik. Bland annat för att sannolikheten för övervikt och rökstart lika gärna, eller bättre, kan förklaras med socialgrupp eller klasstillhörighet. Å andra sidan har den mötts med entusiasm. "Absolut fascinerande" har Robin Dunbar professor i evolutionär biology vid universitetet i Oxford sagt.

Oavsett den vetenskapliga halten i forskningen så var den något av "talk of the year" i USA förra året och i år kommer boken - Connected - ut i Storbritannien. Så vi lär få höra om detta.

Och som en underbar ursäkt att bryta nyårslöften duger den  - oavsett vetenskaplig halt.

http://intressant.se/intressant
Bookmark and Share

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gäller det här för Facebook och andra sociala nätverk också? I så fall kanske man måste bli ännu mer noggrann med vem som får bli vän...
/ Matilda

Anders Jalakas sa...

Nej,någon spridning av fetma eller rökning mellan vänner på Facebook har man inte kunnat hitta vilket kan tolkas som att Facebook inte är ett "riktigt nätverk" och att vänner på Facebook inte är vänner på samma sätt som vänner i den fysiska verkligheten.

Det finns ett undantag, Om man anger popoulärmusikgrupperna The Beatles eller The Kill som favoritmusik så påverkar det vännernas musiksmak i den riktningen.

Så vitt jag vet har inga andra sociala sajter undersökts.