tisdag 12 januari 2010

Neandertalaren - en sminkad snobb?

"Åsså kommer det en gosse som har tusch på sina ögonlock."

Jazzgossen, tänker ni kanske. Inte säkert, det kan också vara en helt normal, genomsnittlig neandertalare. Nya spanska fynd, gjorda av forskare vid universitetet i Bristol, Storbritannien, visar att neandertalare producerade och bar med sig smink i särskilda behållare. I det här fallet gjorda av skal från kammusslor.

I dagligt tal brukar inte medförande av smink anföras som ett tecken på utvecklat intellekt. Men i arkeologiska sammanhang är det just det. Det visar att neandertalarna var kapabla till symboliskt tänkande: Jag blir mycket snyggare med gul smet på kindern, typ.

 - Det här är det första säkra beviset på neandertalarnas bruk av kosmetika,. Användandet av detta komplexa recept är nytt. Det är något annat än kroppsbemålning, säger professon Joao Zilhao vid universitetet i Bristol.

Det arekeologerna funnit är klumpar av rött och gult pigment och bjärt färgade musselskal. Musselskalen  kan ha används som smycken. Fynden är gjorda i södra Spanien i provinsen Murcia.

Fyndet ligger också så långt tillbaka att det inte kan förklaras med påverkar från vår människoart.

Ordet neandertalare används ofta i modernt språkbruk för att beskriva en peson som primitiv, dum och brutal. Arkeologerna vid universitetet i Bristol menar att dessa fynd borde ändra det.

- Detta borde göra slut på bilden av neandertalare som dumbommar, säger professor Christ Stringer.

Bookmark and Share

Inga kommentarer: