onsdag 20 januari 2010

Jakten på den försvunna pippifågeln


Zoologer vid Göteborgs universitet har i ett samarbete med afghanska ornitologer lyckats spåra upp en av världens mest sällsynta fåglar nämligen den långnäbbade busksångaren - en underart till busksångaren.

Fågeln beskrevs först 1867 men har sedan dess bara observerats tre gånger i levande tillstånd.

Historien om hur det göteborgsk/afghanska sökandet som ledde fram till återupptäckten av den långnäbbade busksångaren har något av detektivroman över sig.

Första misstanken väcktes när ornitolgen Lars Svensson i samarbete med Urban Olsson vid Zoologiska institutionen med hjälp av DNA-analyser kunde visa att ett antal uppstoppade busksångare i själva verket var den mycket sällsynta långnäbbade busksångaren.

Nästa ledtråd fanns i en inspelning av fågelsång från norra Afghanistan. På den hördes en oidentifierad fågel. Med hjälp av den amerikanske ornitologens beskrivning av fågeln föddes hoppet om att man nu var den försvunna långnäbbade busksångaren på spåren.

Sedan blir det rena rama Indiana Jones och jakten på den försvunna pippifågeln.

En afghansk ornitologisk expedition med tre inhemska ornitologer, Naqeebullah Mostafawi, Ali Madad Rajabi och Hafizullah Noori, kämpade sig under flera dagar igenom den av krig och pågående klankonflikter in i Badakshanområdet. Med hjälp av nät fångade de 15 individer av de mystiska fåglarna. Foton och fjädrar av fågeln sändes till Göteborg för analys och fallet kunde avslutas. Den försvunna långnäbbade busksångaren levde i högönskelig välmåga i det fågelrika Wakhanområdet i Badakshanprovinsen i nordöstra Afghanistan.

Dramat är inte över: Den långnäbbade busksångaren behöver just buskar och den hårt krigsdrabbade befolkningen behöver ved som bränsle och går hårt åt buskbeståndet.

Fyndet beskrivs i Birding Asia.
Bookmark and Share

Inga kommentarer: