fredag 1 januari 2010

Islandshästar utnyttjar inte maten bättre

Islandshästarna har härdats under 1000 år av tufft klimat och knapp födotillgång. Det har därför ibland ansetts att Islandshästen är bättre än andra hästraser på att tillgodogöra sig näringen i fodret. En tanke har varit att Islandshästen skulle ha större mag-tarmkanal och därmed kunna utnyttja fodret bättre.

Så är det emellertid inte visar en  ny avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

 - Studien som jämför smältbarhetsförmågan hos islandshästar med varmblodiga travhästar kan inte bekräfta att islandshästar har en bättre fodersmältningsförmåga, vare sig på ett sent eller tidigare skördat blandgräsvallfoder, säger Sveinn Ragnarsson.

I genomsnitt var det var liten skillnad i rasernas förmåga att smälta energi, råprotein och fiber i fodren. De varmblodiga travhästarna visade dock en något högre smältbarhetsförmåga, särskilt på det tidigast skördade fodret. Orsaken till detta är oklar.

Även om islandshästarna inte visade sig ha en bättre kapacitet att smälta foder visar resultat från Sveinn Ragnarssons avhandling att de ändå kan räknas som “lättfödda”, det vill säga de behöver litet mindre energi för sitt “uppehåll” än andra hästar. Det blev extra tydligt i studien där islandshästarna ökade i vikt och travhästarna gick ner i vikt. Blodprov från hästarna indikerade också att travhästarna bröt ner kroppsprotein mer än islandshästarna.

Intressant
Bookmark and Share

Inga kommentarer: