lördag 23 januari 2010

Flitigt messande tränar språket

Hör du till dem som är lätt oroade för att dagens unga inte kommer lära sig språket ordentligt sedan de under många år rådbråkat det i SMS på sina mobiltelefoner. Var inte det. Att ord som rådbråkat skulle kunna skrivas som rdbrkt och den hatade gnagaren betecknas med r8 är snarare tecken på att de unga, som regelmässigt använder sig att ett förkortat skriftspråk där symboler och sifror ersätter fonem, har en god uppfattning om hur språket fungerar såväl ljud som skriftmässigt.

En brittisk undersökning, refererad av BBC, visar att regelbundet SMS-ande är bra för kunskaperna även i den formellt hållna engelskan.

- Om vi ser en minskning av skrivkunnigheten bland ungdomar så är det trots att de messar, inte för att de gör det, säger Clare Wood vid universitetet i Coventry och påpekar att messandet alla förkortningar och frekventa bruk av symboler faktiskt driver på förståelsen av språkets uppbyggnad av ljud.

Det BBC kikat i är en preliminär rapport. Den slutgiltiga rapporten, baserad på en årslång studie av 63 barn i England, förväntas ligga klar nästa år.
Bookmark and Share

Inga kommentarer: