måndag 25 januari 2010

Linköpingsforskare världsmästare i att göra grafen

En forskargrupp vid Linköpings universitet har utvecklat en metod att producera nanomaterialet grafen med mycket hög kvalitet men också i relativt stora sjok. Det visar de tester av materialet som gjorts vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

 - Mätningarna visar en fyra potenser eller 10 000 gånger högre precision än de bästa resultat som uppnåtts med grafen framställd genom avskalning (exfoliering) från grafit, säger Sergey Kubatkin, docent vid Chalmers tekniska högskola.

Grafen är ett nanomaterial av kol. Nano betyder att dimensionerna är små, mycket små. En skiva grafen är bara en kolatom tunn. Det är inte så lätt att tillverka något så tunt med hög precision. Linköpingsforskarna har utvecklat en ny metod som bygger på att man först har en skiva med kiselkarbid, tar bort kiseln och står där med en skiva grafen.

 - Detta visar att svensk forskning håller världsklass när det gäller att ta fram nya material med tillräckligt hög prestanda för framtidens elektronik, säger Mikael Syväjärvi, docent vid Institutionen för fysik, kemi och biologi vid Linköpings universitet.


Intresset för grafen förklaras med desss utmärkta ledningsförmåga. Hastigheten hos elektronerna i kisel - som används för att tillverka dagens processorer - har nått sin gräns. I grafen är elektronerna 100 gånger snabbare än i kisel, och forskargrupper världen över försöker nu framställa materialet i tillräckligt hög kvalitet. Datorer med grafenbaserade processorer skulle alltså kunna bli ruggigt snabba.


Studien, Quantum resistance standard based on epitaxial graphene, är publicerad i Nature Nanotechnology Advanced Online Publication.

http://intressant.se/intressant
Bookmark and Share

Inga kommentarer: