söndag 31 januari 2010

Sex meter räddar den biologiska mångfalden

Effektivt och rationellt skött jordbruksmark ger stor avkastning av den gröda som odlas där. Tyvärr sker det till priset av den  biologiska mångfalden. Enkelt uttryckt kan man säga att den biologiska mångfalden avtar i en kedja: färre växter - färre insikter - färre fåglar.

Det är dock enkelt att minska den skadan rejält, visar forskning från Köpenhamns universitet. Sparar man remsor av mark som inte gödslas eller besprutas med bekämpningsmedel får det stor betydelse för det vilda livet.

-  Ta bort sprutning och gödning i ganska begränsade områden och fram kommer plantor som blir föda för fjärilar, humlor och fåglar, säger professor Peter Esbjerg.

I det platta jordbrukslandskapet Danmark finns det 9000 mil lähäckar och lästängsel. Det är längs dessa som en buffertzon med opåverkad mark skulle få stor betydelse.

I försöken har man forskarna testat med buffertzoner från 4 till 24 meter.

- I en 24 meter bed zon sker natuligtvis den största förbättringen i antalet och tätheten av arter. Men en buffertzon på bara 6 meter ger faktiskt merpraten av den ökning av arter som v 24 meter ger, säger Peter Esbjerg.

http://intressant.se/intressant
Bookmark and Share

Inga kommentarer: