torsdag 14 januari 2010

Amerikansk girighet hotar Jorden säger Worldwatch Institute

En genomsnittlig amerikan i USA konsumerar varje dag sin egen vikt i olika produkter visar Worldwatch Institute i sin årliga rapport State of the World. Det är den konsumtionskulturen som nu hotar att ödelägga planeten genom att undanröja alla positiva effekter av klimatarbetet menar Institutet.

- Om vi inte inser att våra miljöproblem från klimatförändringen, till avskogningen och utrotningen av arter, drivs fram av ohållbara vanor, kommer vi inte att lösa de ekologiska kriser som hotar våra civilisation, säger Erik Assadourian.

Om det amerikanska konsumtionsmönstret gällde över hela jorden skulle dess resurser bara räcka till cirka 1,5 miljarder människor.

Problemet med den amerikanska konsumtionskulturen är att den över större delen av jorden står som symbol för framgång och lycka. Det gör att allt fler vill leva som amerikaner. Nu är materiellt överflöd en lika viktig signal om framgång i utvecklingsländer som Indien, Kina och Brasilien heter det i rapporten. Här måste det ske en omsvängning menar Erik Assadourian.

- De senaste åren har vi kunnat följa en rad uppmuntrande försök att komma till rätta med jordens klimatkris. Men att förändra politik och teknik kan bara ha en begränsad framgång så länge vår kultur är inriktad på konsumtion, säger han.

Mer om Worldwatch Institute ocH State of the World.
http://intressant.se/intressant
Bookmark and Share

Inga kommentarer: