torsdag 7 januari 2010

Polarisen känsligare än väntat- kan ge snabbare smältning

Polarisarna är känsligare för avsmältning orsakad av uppvärmning av jordens klimat än vad man tidigare antagit visar ny forskning som utförts av forskare vid Princetons och Harvards universitet i USA. Det betyder i sin tur att havsytan kan komma att stiga betydligt mer än man tidigare befarat även vid relativt måttliga höjningar av jordens temperatur. Dessutom kan det gå mycket fortare.

Forskarna har studerat jordens geologiska arkiv, det vill säga de spår av havsnivån som finns gömda i jord och berg. Sammanställs dessa med kunskapen om klimatets förändring kan man dra slutsatser om hur havsnivån hänger samman med temperaturen. Studien tyder på att en ytterligare höjning av medeltemperaturen med två grader långsisktigt skulle höja havsnivåerna med sex till nio meter.

En tidsperiod som ingår i studien är tiden mellan den senaste och den näst senaste istiden. Och den perioden har något att säga oss.

- Den senaste interglacialen erbjuder en historisk analogi för en framtid med tämligen måttlig uppvärmning. De höga havsnivåerna under interglacialen tyder på att avsevärda delar av de stora istäckena skulle kunna försvinna på några århundraden, säger Robert Kopp en av forskarna bakom studien.

- Om den globala ekonomin fortsätter att vila tungt på fossila bränslen så är vi på väg mot en avsevärt kraftigare uppvärmning mot slutet av århundradet än vad som förekom under den senaste interglacialen, fortsätter han.

Bookmark and Share

2 kommentarer:

Gunnar Klasson sa...

Ha ha, kolla rubriken!

Anders Jalakas sa...

Ja, jag såg. Två små bokstäver förvandlar tragedi till komik.
(Pol-ar-isen)