tisdag 12 januari 2010

Tunna flickor får svaga ben

Unga tjejer som alltför intensivt håller koll på vikten för att passa i de minsta klädstorlekarna spelar roulette med sin benstomme. Nya rön från "the Children of the 90s" i Storbritanninen visar att de unga kvinnor som har minst fett på kroppen också är de som har tunnast ben. Tidigare har man varit klar över betydelsen av en tillräcklig muskemassa för att utveckla en bra benstomme. Undersökningen tyder dock på att även förekomsten av fett är viktigt för att benstommen ska utvecklas hos kvinnor. En ökning av mängden kroppsfett med fem procent visade sig ge en åtta procent massivare benstomme.

Detta sätter nytt  ljus på de kroppsideal som nu genomsyrar mode, kändis och skönhetsindustrin.

- Det finns ett starkt tryck på tonårsflickor att de ska vara slanka. Men de måste vara medvetna om att detta kan äventyra uppbygnaden av deras skelett och öka risken för att de ska drabbas av benskörhet, säger professor Jon Tobias.

En metod för att minska betydelsen av för lite kroppsfett kan vara att träna på ett sådant sätt att benstommen utsätts för påfrestningar. Att gå räcker inte. Det krävs löpning och gärna en del hopp och skutt.

Undersökningen omfattar 4 000 ungdomar under 15 år och kan läsas i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Bookmark and Share


http://intressant.se/intressant

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Det finns ett starkt tryck på tonårsflickor att de ska vara slanka"

Det är ju det som är problemet, det finns tjejer som bantar sig till döds för att leva upp till dessa ideal och för att få det minsta lilla självkänsla. Tror verkligen detta professor Tobias att det hjälper att säga till dem "tänk på din benstomme"?

Det är de som skapat och underhåller dessa ideal som borde tänka om här!

Anders Jalakas sa...

Jag har naturligtvis ingen aning om hur professorn resonerar men man kan väl anta att han vänder sig både till dem som förmedlar skönhetsideal som kan vara skadliga och till föräldrar och andra vuxna i tonårstjejernas närhet. I så fall har han ju en poäng tycker jag.