tisdag 26 januari 2010

Hjärtmedicn kan hjälpa mot Parkinson

Forskare vid UCLA i Kalifornien, USA, har  i samarbete med kollegor vid  Danska cancersällskapet upptäckt att det finns ett samband mellan bruk av vanlig medicin som används vid hjärtproblem som högt blodtryck och rubbad hjärtrytm och en minskad risk att drabbas av Parkinsons sjukdom.

Medicinerna, betablockerare, fungerar genom att blockera de vägar de elektriska impulsena, som triggar rörelsen, tar in i muskelcellerna i hjärtat.  På samma sätt verkar det som att de kan blockera signalvägarna i de delar av hjärnan som är skadad vid parkinsons.

- Nyckeln var att fundera på hur dessa mediciner verkar och om de kunde forcera blod/hjärnbarriären vilket några kunde och andra inte. Vi fann att av de blodtrycksmediciner som personerna i studien tog var det bara de i undergruppen dihydropyridiner som klarade av att ta sig in i hjärnan och ge en skyddande effekt, säger Beate Ritz professor i epedemilogi vid UCLA.

Därmed fick man också besked om vilken typ av medicin som kan vara lämpig som utgångpunkt för att förbättra behandlingen av neurologiska sjukdomar som parkinsons.

Studien presenteras i kommande nummer av tidskriften Annals of Neurology.
Bookmark and Share

Inga kommentarer: