tisdag 5 januari 2010

Magnetiska minimyror kan flytta saker inne i mikrochip

Att flytta stora saker är tämligen enkelt. Sätt hjul under och dra. Men hur ska man förflytta riktigt små saker där man inte kommer åt att peta på dem. Som inne i ett mikrochip till exempel?


Jo, man bygger ett litet transportband av små små magnetiska kolloider (En kolloid är ett ämne som består av två ämnen - exempelvis är skum en kolloid av gas och vätska). Det har forskare från tre universitet i USA och Tyskland lyckats med. De har skapat en kolloid av plast och magnetiska partiklar, utformade som små flimmerhår (ungefär som de som vi har i luftstrupen och som rensar lufvägarna från större luftföroreningar kan de flytta små små saker inne i små små utrymmen. Eftersom de är magnetiska kan man med hjälp av växlande magnetfält styra riktningen. Det innebär att man exempelvis kan bygga in en strömbrytare inne i en mikrochip.

Liknelsen med flimerhår haltar något. De konstgjorda flimmerhåren rör sig över underlaget och bär med sig sion last. Eftersom de kan transportera objet som är betydligt större än de själva använder forskarna en annan liknelse, "micro-ants" eller mimimyror på svenska
http://intressant.se/intressant

Inga kommentarer: