fredag 29 januari 2010

EU-stödda danskar jagar Superaloe

Aloe har används i tusentals år för att lindra och läka sårskador, förebygga infektioner bota förstoppning och mildra hudproblem. I delar av Afrika är den stommen i den traditionella folkmedicinen. Nu ska danska forskare från Köpenhamns universitet med hjälp av EU-pengar ge sig ut på jakt efter en Aloeart med ännu bättre läkande egenskaper än den nu använda Aloe vera.

Aloe vera är bara en art i grupp av åtminstone 500 aloearter i Afrka, på Madagaska och den arabiska halvön. Även om man kanske inte finner den ur läkemedelssynpunkt Superaloe som hägrar i regnskogen så är det troligt att det åtminstone i någon eller några av aloearterna finns substanser som kan få medicinsk betydelse. Den kunskapen hoppas man kunna vaska fram genom att kombinera det traditionella lokala bruket av Aloe med moderna DNA-analyser. I Afrika används nämligen inte mindre än 130 arter i den traditionella medicinen. Forskarna ska analysera 200 arter varav 50 på plats i Afrika och resten i universitetets botaniska trädgård.

Även om resultatet av projektet inte blir nya mediciner till den västerländska medicinen så ska de nya systematiserade kunskaperna om vilka arter som hjälper mot vilka sjukdomer underlätta för den traditionella medicinen.

– Upp emot 80 procent av Afrikas befolkning är, av både kulturella och ekonomiska orsaker, beroende av naturen som leverantör av läkemedel, säger Nina Rönsted lektor på institutet för medicinalkemi vid den farmaceutiska fakulteten.

Expeditionen sker i grevens tid eftersom många Aloearter hotas av utrotning.

Bookmark and Share

http://intressant.se/intressant

Inga kommentarer: