fredag 15 januari 2010

Natursten allt populärare och mindre hållbart

Det byggs med natursten som aldrig förr. En förklaring till det är att moderna maskiner för bearbetning gjort att utbudet skjutit i höjden. Men det som byggs i sten är inte längre byggt för evigt. En del importerade stensorter står inte pall för en nordisk vinter.
– Ofta används helt okända stenmaterial. Det finns till exempel graniter som rostar eller vittrar och kalkstenar som inte överlever första vintern, berättar Kurt Johansson, adjungerad professor vid området Landskapsutveckling, SLU i Alnarp.
Det går inte som förr att lita på hantverkskunnande hos stenleverantören eller montören. Många inom det säljande och det monterande ledet saknar tillräcklig kunskap eller yrkestradition. De som har den blir inte sällan utkonkurrerade.

– Med en bristfällig beskrivning är risken stor att det blir ett helt annat utförande än man tänkt sig. Exemplen på detta är många. Byte i upphandlingsskedet av föreskrivet material till ett billigare verkar snarare mer vara regel än undantag. Ibland väljs helt oprövat material, berättar Kurt Johansson.

SLU kommer därför att bjuda in till utbildningsdag där den som är intresserad av stenarbete eller yrkesmässigt hanterar materialet kan lära sig mer.

http://intressant.se/intressant
Bookmark and Share

Inga kommentarer: