söndag 24 januari 2010

Tappat ett öra? Odla ett nytt med nanoteknik

Nanotekniken blir allt mer spännade. Forskare vid Chalmers ska nu försöka odla ett öra av nanocellulosa. Poängen med ett sådant öra är att det kan fungera som en mall som kroppen själv fyller ut med broskceller och stamceller. Vips har en patient som förlorat sitt öra ett nytt. Dessutom ska det passa perfekt på huvudet eftersom nanoörat byggs som en spegelbild av det kvarvarande örat.

- Vi är förstås väldigt glada att detta visar att vi är i toppnivå inom europeisk nanomedicin. Men framför allt är det spännande att vi nu tar ännu fler steg med nya tillämpningar för nanocellulosa, säger Paul Gatenholm.

Tidigare har Paul Gatenholm och hans kollegor lyckats utveckla konstgjorda blodkärl av nanocellulosa, i nära samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Där är det små bakterier som "spinner" cellulosan.

I det nya programmet ska forskarna bygga upp ett tredimensionellt nätverk av nanocellulosa som är en exakt kopia av patientens friska ytteröra och göra en spegelbild av det. Formen kommer att ha tillräcklig mekanisk stabilitet för att kunna användas som bioreaktor. Det innebär att patientens eget brosk och de egna stamcellerna kan odlas direkt i kroppen eller hos patienten, i detta fall på huvudet.  Om det fungerar som tänkt är dock inte helt säkert.
http://intressant.se/intressant

Bookmark and Share

Inga kommentarer: