söndag 3 januari 2010

Tonåringar sköter inte sina tänder

19-åringar är inte bra på att sköta sin munhygien. Sju av åtta ungdomar har oacceptabel munhygien, vilket ökar risken för framtida tandproblem, visar en ny studie från Sahlgrenska akademin.
 
– I genomsnitt hade ungdomarna bakteriebeläggningar på hälften av alla sina tandytor, vilket är alldeles för mycket. Sju av åtta ungdomar hade mer plack än de nivåer som anses vara okej, säger doktoranden Jessica Skoog Ericsson.

Även tandköttsinflammation var vanligt som en följd av den dåliga munhygienen. Sammantaget kan detta öka risken för framtida tandproblem och för att utveckla tandlossning.

Ungdomarna i studien hävdar visserligen att de borstar tänderna regelbundet och att de använder tandtråd. Men resultaten tyder på något annat.

– Visst kan det vara så att en del friserar sanningen och säger att de borstar sina tänder oftare än de faktiskt gör, men det finns andra studier som visat att ungdomar överlag borstar sina tänder ofta. Antagligen beror den dåliga munhygienen på att de inte borstar tillräckligt väl och inte använder tandtråd, säger Kajsa Henning Abrahamsson, universitetslektor i odontologi vid Sahlgrenska akademin.
 

Bookmark and Share

http://intressant.se/intressant

Inga kommentarer: