tisdag 5 januari 2010

Musikterapi (och kanske magnetism) kan mildra tinnitus

Forskare vid Vestfahlens universitet i Munster, Tyskland, har testat att använda musikterapi för att lindra besvären för personer som besväras av tinnitus, uppger BBC.  De har tagit fram ett band med specialanpassad musik. Anpassningen innebär att de toner där patienterna hör tinnitusljudet har filtrerats bort ur musiken. Tanken med det är att man genom att stimulera hjärnan att uppfatta alla andra toner än den där tinnutusstörningen ligger på sikt ska dämpa den.

Försökspersonerna fick lyssna på specialmusiken i 12 timmar per dag i en vecka. De som lyssnade på specialmusiken uppgav att nivån på tinnitusrigningen markant hade sjunkit. Kontrollgruppen som lyssnade på vanlig musik rapporterade inga sådana besvärsminskninger.

Tinnitus är svårt, för att inte säga nästan omöjligt att behandla och svår tinnitus kan vara kraftigt handikappande bland annat genom den stress det ständiga oljudet för med sig. En relativt enkel och billig metod kan därför få stor betydelse för att minska besvären.

- Den anpassade musiken upplevs som behaglig, och är billig och enkel behandling som kan sänka nivån på tinnitusen betydligt, säger Christo Pantev vid Vestfahlens Universitet.

Samtidigt tas andra grepp för att komma tillrätta med tinnitus. En metod som testats i Tyskland är att påverka det området i hjärnan där tinnitus uppstår med elektromagnetism medan man i Nederländerna testat att plantera in elektroder i hjärnan. Brittiska forskare har å sin sida visat att tinnitus tillfälligt kan stoppas med kraftiga bedövningsmedel.
Bookmark and Share
http://intressant.se/intressant

1 kommentar:

Anonym sa...

Betyder rubriken att alla flyttfåglar kommer att flyga vilse om vi har för många utomhuskonserter?