lördag 16 januari 2010

Vindkraft till havs kan ge explosion av marint liv

En storskalig utbyggnad av vindkraften till havs kan ge utrymme för en veritabel explosion av marint liv visar en avhandling från Stockholms universitet. Det är två faktorer i en stor vindkraftspark som gynnar det marina livet: De blir funktionellt hårdbottnar i en miljö som i allmänhet består av lera och området blir skyddat från storskaligt fiske.

- Hårda ytor är ofta hårdvaluta i havet och fundamenten kan fungera som konstgjorda rev. Ofta läggs högar av stora stenar runt fundamenten för att förhindra erosion kring dessa och detta förstärker revfunktionen, säger Dan Wilhelmsson.

Dessa rev blir rika på marint liv som annars är knutna till de hårda bottnar som i jämförelse med mjukbottnarna utgör en försvinnande liten andel.  På dessa kostgjorda rev trivs nu krabbor, humrar, fisk, tång och andra arter knutna till ett liv på hårdbotten. Skyddet från fiske är också väsentligt och innebär en möjlighet att vårda bestånden.

- Genom vind- och vågkraftparker skulle man kunna skapa stora områden med biologiskt produktiva revstrukturer, som dessutom är skyddade från skadlig bottentrålning. Med en genomtänkt design av fundamenten skulle man kunna gynna och skydda viktiga arter, eller kanske tvärtom minska reveffekterna för att minimera påverkan på ett område, säger Dan Wilhelmsson.

Men allt har en baksida: Ökningen av vissa arter kan dock vara negativt för andra arter. Mängden rovdjur på konstgjorda rev kan ibland bli så stor att bytesorganismer, som till exempel sjöpennor, sjöstjärnor och kräftdjur, glesas ut i omgivningarna och vissa arter kan försvinna helt. Men med tanke på hur relationen hårdbotten/mjukbotten kraftigt väger över till mjukbottnens fördel torde dessa negativa effekter i det stora hela vara obetydliga.
Avhandlingen heter "Aspekter på förnyelsebar energi till havs och dess förändring av marina miljöer".

Bookmark and Share

http://intressant.se/intressant

Inga kommentarer: