tisdag 19 januari 2010

Varning för blondiner (sic)

Känner du några blonda kvinnor? Om så, se upp! Blonda kvinnor är betydligt mer aggressiva än sina mörkhåriga systrar visar en studie från Kalifoniens universitet i Santa Barbara. Studien som omfattar drygt 150 kvinnliga studenter visade att de blonda studenterna, oavsett om hårfärgen var medfödd eller kommit på flaska, var mer redo än sina mörkhåriga systrar att ta strid för att få sin vilja igenom. Å andra sidan, de blonda studenterna var minde benägna att ta till fysiskt våld för at få sin vilja fram.

Den förklaring till det blonda ursinnet som forskargruppen kunde urskilja i studien var att de blonda studenterna var mer vana vid att särbehandlas, tas om hand och att få som de ville. Bortskämda - helt enkelt, särskilt av den uppmärksamhet de genom åren fått från sina manliga bekanta. Och det är studiens huvudpoäng. Den visar sambandet mellan att anse sig ha mer rätt till något än andra och att aggressivt försvara sin priviligierade ställning. Det ger perspektiv på varför krävande kunder så ofta är av hög social och ekonomisk klass, varför rika sommargäster är så krävande et cetera. I mikroskalan på universitet kan man fokusera på blondiner vilket denna studie har gjort.

-Södra Kalifornien är trots allt de priviligerade blondinernas naturliga habitat. Efter år av särbehandling så är det inte ens säkert att de märker att de behandlas som prinsessor, säger brunetten Aaron Sell vid centret för evolutionär psykologi vid universitetet.

Studien är liten. Det finns inga möjligheter att generalisera från ett universitet i soliga men ack så utseendefixerade södra Kalifornien till den höga nord. Men möjligen kan studien kasta lite ljus över de blonda (?) nordmännens raseri.
http://intressant.se/intressant

Bookmark and Share

1 kommentar:

Gunnar Klasson sa...

Anna Anka! Jag säger bara det.