Virus är svårt att bekämpa. Ett skäl till det är att de, i någon mening, inte är levande utan mer ett slags skal för arvsmassa som triggar levande celler att producera kopior av viruset. Detta ger dem också en väldigt hög mutationstakt vilket gör att det är ett evighetsarbete att ta fram vaccin och medicin mot virus eftersom de snabbt blir resistenta.
De tyska forskarna vid Max Planck Society testar nu en annan väg: Eftersom virusen använder sig av levande celler för att reproducera sig så kanske man, istället för att försöka utrota viruset, kan få cellerna att vägra att ställa upp som producenter av nya virus. Därmed hindrar man virusinfektionen från att sprida sig.
Tekniken kallas för RNA-interferens vilket i praktiken innebär att man försöker laborera med genetiken i cellen . Av den mänskliga cellens ungefär 24 000 gener är det blott 287 (hittills) som är med och producerar virus. Målet är att kunna stänga av tillräckligt många av dem för att hindra spridningen av virus utanför den infekterade cellen utan att skapa allvarliga bieffekter på patienten.
Studien där forskningen beskrivs heter "Genome-wide RNAi screen identifies human host factors crucial for influenza virus replication" och är publicerad i Tidskriften Nature.
Julbordspremiär på Gustafsbergs Badrestaurang
8 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar