fredag 5 februari 2010

Fotboll bättre än medicin

Fotboll kan vara mer än ursäkt för ett ökat intag av alkohol och friterade potatisprodukter och en tummelplats för överbetalda reklampelare/spelare som marknadsför produkter producerade i skadliga arbetsmiljöer av underbetalda arbetare utan anställningstrygghet, reglerade arbetstider, fackliga rättigheter med mera. Fotboll kan också ha en positiv sida visar studier från Köpenhamns universitet.

Tricket är att få de försoffade fotbollsfansen att överge TV-soffan och chipsskålarna och snöra på sig kängorna för en dosegenupplevd fotbolls. I ett försök tog man en grupp inaktiva män och lät dem under tre månader täna fotboll två gånger i veckan. Resultaten var positiva:

Blodtrycket sjönk, fett förbrändes, risken för benbrott minskade och vilopulsen sjönk. Resultaten överträffade de normal läkarråden om sund kost och motion _ alltså: Fotbollen - Läkarvetenskapen 4-0.

I ett sidoprojekt testades både lång och kortsiktiga effekter för både män och kvinnor. Fotbollsträning minskade riskfaktorerna för hjärt kärlsjukdomar,  kolesterolhalterna sjönk, hjärtfunktion förbättrades, blodkärlens elasticitet blev bättre. Effekten för fotbollsträning var större än vid styrketräning och jämförbara med löpträning.

Tabellen så här långt:
Fotboll - Läkarvetenskapen 3-0
Fotboll - Styrketräning 4-0
Fotboll - Löpning 4-4

Så fotbollsträning, och troligen annan idrottsträning, har potential att vara direkt hälsobringande. Fast då får man försöka bortse från idrottens övergripande mål som TV-exponering, jakten på reklamkontrakt, elitfokus, sjuklig fokusering på vinnare et cetera. Det vill säga sånt som har en tendens att hålla behövande  fd soffpotatisar borta från träningen.

Bookmark and Share

Inga kommentarer: