Varför kan vi vara livrädda att passera ett visst torg om natten? När det kan vara helt lugnt att vid samma tidpunkt smyga genom trånga gränder?
De frågorna är inte lätta att besvara, men det är det som Gabriella Sandstig gör i sin avhandling som hon försvarar den 29 januari.
Avhandlingen heter Otrygghetens landskap och handlar om vad det är som gör att vissa miljöer i staden känns otrygga och andra känns trygga.
– Jag vill försöka förklara otryggheten i dagens samhälle, både på generell nivå, vad människor upplever som hot, och på en mer specifik nivå, i stadens offentliga miljöer, säger Gabriella Sandstig.
Oron för att vistas i staden om kvällarna kan inte helt skyllas på medierna, visar Gabriella Sandstig i sin avhandling. Tidigare personliga och sociala erfarenheter har större betydelse, liksom de personliga egenskaperna. Är du trygg och säker i dig själv, känner du dig trygg och säker också en stökig kväll kring Nordstan. Men mediernas rapportering har betydelse:
– Medierna spelar en roll på i huvudsak två olika sätt. Det ena är att medierna ständigt håller oss uppdaterade när det gäller sådant som vi själva utsatts för eller sett andra utsättas för, eller som våra vänner och bekanta berättat för oss. På så sätt kan medierna förstärka känslan av otrygghet. Det andra är att medierna påverkar oss genom de föreställningar vi har om deras innehåll och innehållets påverkan på både andra och oss själva.
http://intressant.se/intressant
E G Lange och Majblommehemmet
19 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar