måndag 18 januari 2010

Permafrostens metanläckage skenar

Metangas, som bland annat bildas vid nedbrytning av biologiskt material, är en mycket kraftig växthusgas. Långt kraftigare än den koldioxid som världens länder försökte enas om att minska utsläppen av vid Köpenhamnsmötet 2009.

Det finns stora mängder metangas som är nära nog "inlåst" i frusen mark. Ett sådant magasin är den ständigt frusna tundran i norra ryssland och amerika. Om permafrosten i dessa frusna bygder skulle tina skulle det resultera i gigantiska utsläpp av den kraftiga växthusgasen metan.

Nu visar studier utförda av bland annat forskare vid Edingburghs universitet att utsläppen av metan från den mest nordligt belägna tundran har ökat med 31 procent mellan 2003 och 2007. De ökade utsläppen är ett resultat av betydligt högre sommartemperaturer som fått den normala upptiningen av ytlagret att gå dupare och vara längre tid.

- En ökning av läckaget med nära en tredjedel är en signifikant ökning. Det visar att även en tämligen blygsam ökning av temperaturen radikalt kan ökautsläppen av metan, säger Paul Palmer vid Edinburghs universitet.

Den globala uppvärmningen är mycket snabbare i Arktis där vissa områden redan värmts upp med 2,5 grader. Vid århundradets slut kan temperaturen ha ökat med 10 grader om utsläppen av växthusgaser fortsäter som nu. Det skulle kraftigt kunna öka utsläppen av metan vilket i sin tur skulle skynda på den globala uppvärmningen ytterligare vilket skulle ge än vamare tundra och ännu mer ökade utsläpp av metan osv osv....

Studien är presenterad i tidskriften Nature.

http://intressant.se/intressant
Bookmark and Share

Inga kommentarer: