Modernt jordbruk är extremt beroende av fossila bränslen för att fungera. Traktorer och skördemaskiner med mera behöver diesel för att för att fungera. Den konstgödsel som sprids över åkrarna produceras av och med naturgas. Men det finns möjlighet att driva ett modernt jordbruk utan stöd av fossila bränslen visar en studie från SLU.
Genom att sätta undan en del av jordbruksmarken till odling av biobränslen kan jordbruket bli självförsörjande på konstgödning. En hektar med salix (energiskog) räcker till att underhålla 30 hektar odling med konstgödning.
Det finns också möjlighet att odla det bränsle som jordbrukets maskiner förbrukar även om tekniken för detta ännu inte är lönsam.
– Min studie visar att det finns stora möjligheter för lantbruket att byta ut den fossila dieseln som används i dagens traktorer. Men det kan vara svårt att initialt få ekonomin att gå ihop utan stöd från samhället för lantbrukare som vill börja använda biobaserade drivmedel, säger agronom Serina Ahlgren vid SLU.
För att kvitta sig från fossilbränsleberoendet skulle jordbruket behöva sätta av tio procent av åkerarealen för produktion av salix som sedan i olika steg, bland annat genom rötning, blir energi och gödning. Det är lite drygt en miljon hektar. Används halm minskar det helt eller delvis behovet av att sätta av åkerareal till energiproduktion för jordbrukets behov. Å andra sidan finns det potential att odla upp arealer som ligger i träda eller nyligen beskogats. Modernt jordbruk är extremt beroende av fossila bränslen för att fungera.
Läs mer här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar