måndag 21 december 2009

Inte alltid bra att vara immun mot antibiotika

Att bakterier utvecklar immunitet mot läkemedel är ett problem eftersom det ökar risken för att fler sjukdomar ska bli svåra att behandla. Men överraskande nog så är det inte alltid en fördel för bakterierna att kunna stå emot antibiotika. Det har Uppsalaforskaren Sara Thulin Hedberg visat.


Hon har studerat bakterien meningokocker som är vanligt förekommande hals och luftvägar. Normalt orsakar den inga problem. Men den kan ta sig in i blodomloppet och därifrån i vissa fall in i hjärnan. Den orsakar då hjärnhinneinflammation med hög dödlighet.


Riktigt illa skulle det alltså vara om meningokockerna utvecklade resistans mot antibiotika något som det också rapporterats om på senare år. Men hittills verkar meningokockerna inte utveckla resistens i någon större utsträckning i Sverige.

- Vi hade förväntat oss en mer negativ utveckling, med tanke på den kraftiga ökningen av resistenta bakterier i samhället, så det här resultatet är både förvånande och väldigt skönt, säger Sara Thulin Hedberg.

Skälet till det verkar vara att priset för resistens är för högt. De resistenta bakteierna delar sig inte lika snabbt och inte är lika bra på att infektera. De blir helt enkelt lite svagare och sämre på att föröka sig. Det innebär att de har svårt att konkurrera med de icke-resistenta meningokockerna så fort de befinner sig i en antibiotikafri miljö. 

Resultatet av Sara Thulin Hedbergs forskning kan bli att det på sikt öppnas nya möjligheter att bekämpa resistenta bakterier.

- Genom att öka kunskapen om hur bakterier förändrar sig och påverkas av att utveckla resistens, kan det bli möjligt att ta fram antibiotika som bakterierna har svårare att anpassa sig till utan alltför stor kostnad för dem själva, säger hon.






Bookmark and Share

Inga kommentarer: