När jordens klimat värms upp på grund av de mänskliga utsläppen av bland annat koldioxid tvingas djur och växter att vandra mot polarområden eller klättra uppför begssidorna. Orsaken är att med stigande medeltemperatur förflyttas klimatzonerna och därmed de livsmiljöer arterna är vana vid.
Takten är för närvarande 420 meter per år har forskare vid Kaliforniens universitet i Berkely räknat ut. Det blir drygt en meter om dagen - en baggis för en get men rätt svårt för en vitsippa. För en ung ekplanta, som tänkt stå still i 500 år är det ett jätteskutt. 420 meter per år är ett genomsnitt för alla arter överallt.
I bergiga trakter är tempot lägre. Där kan det räcka att klättra lite högre upp. (Problem blir det dock när det blir slut på berg.) På stora slättland är tempot högre. I vissa fall kan det röra sig om en mil per år för att kunna bo kvar i samma klimatzon.
Klimatzonernas vandring har två viktiga konsekvenser för bevarandet av den biologiska mångfalden. Bergiga områden är viktiga att skydda eftersom de kan innehålla flera klimatzoner och områden som avsätts måste vara tillräckligt stora om inte de, på grund av klimatzonernas vandring, snart tömts på de arter de skulle bevara.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar