måndag 28 december 2009

SVT:s vetenskapsprogram ger ensidig bild av människan

Det finns en klassisk träta som gäller frågan om vad är det som formar oss som människor. Å ena sidan finns där arvet som förmedlas genestisk å andra sidan finns där miljö som förmedlas genom den omgivning - kultur - där vi lever. Vad som betyder mest finns inget svar på, det beror på vilken egenskap man är nyfiken på. Att blå ögon är ett resultat av arv är okontroversiellt.  Men blåögdhet, är det arv eller ett resultat av att man vuxit upp i en oerhört godtrogen miljö - det är inte lika enkelt.

Och det är här SVT:s  och Utbildningdradions vetenskapsprogram brister enligt en avhandling i medie- och kommunikationsvetenskap från Högskolan i Halmstad. Vetenskapsprogrammen är dåliga på att skildra människan som kulturell varelse menar forskaren Malin Nilsson.

– Jag är kritisk till det jag har hittat. Det är få röster som kommer till tals och det är problematiskt. Det blir väldigt ensidigt. Det är inte så att bara den ena sidan kommer till tals, det är enbart ett smalt spår av den, evolutionsbiologin. Till exempel handlar mänsklig sexualitet bara om reproduktion.

Konsekvensen blir en mycket snäv definition av vetenskap. Hårdrar man det betyder det att vetenskap är detsamma som naturvetenskap på SVT och UR. Andra perspektiv på människan än de biologiska, definieras inte som vetenskap utan hamnar i andra programkategorier och under andra rubriker.

– Problemet är ju inte att de visar det de gör, utan att de bara har det perspektivet. Det blir särskilt problematiskt utifrån ett public serviceuppdrag. Vi får en begränsad bild. Människan som kulturell varelse plockas bort, man tappar en stor del av vad det innebär att vara människa. Människan reduceras till en biologisk varelse som enbart styrs av instinkt. En individualist där tävlingsinstinkten är den starkaste drivkraften.



Malin Nilsson menar att teveformatet i sig är en förklaring till varför evolutionsbiologin får så stort utrymme. Det finns en idé om hur teve berättar och vi som tittare har blivit vana vid det. Många producenter härmar den brittiska kanalen och storproducenten av detta slags program, BBC Science.

Bookmark and Share

Inga kommentarer: